Mat

Folkehøgskole handler også mye om mat. Vi vet at mat og matsal er viktig og legger til rette for god trivsel. Maten betyr også mye for miljøet, det betyr at du vil finne god hjemmelaget mat som også er bærekraftig.


Hva slags mat får du hos oss?

Her skal vi forsøke å gi deg et lite innblikk i matsal og kjøkken, men smake må du vente med til du kommer!

Vi serverer fire måltider på hverdagene og i helgene tre. Utenom disse måltidene kan du alltid finne deg frukt, og fra middag og utover ettermiddag og kveld vil du kunne ordne deg med korn om du skulle være sulten.


Frokost:   En tidlig vinterfrokost med mye godt på bordet.

Frokosten serveres kvart på åtte til kvart over åtte, da rekker dere å spise før dere skal på morgensamling. På onsdagene begynner dere senere, og da har vi frokost fra kvart over ni til kvart på ti. Vi varierer litt på hva vi serverer, alt fra korn, brød, havregrøt, kalde grøter, knekkebrød, yoghurt til ulike pålegg og frukt og grønt. Det er viktig for oss å variere frokosten litt, slik at det stadig er noe nytt som frister. Om du vet at du blir raskt sulten kan du smøre matpakke for senere bruk, eller om du skal reise bort. På søndager liker vi å skjemme dere bort med varme rundstykker som dufter dere i møte. Frokost i helgene serveres mellom ti og elleve. Det vil alltid være vegetariske pålegg som alle kan velge.

Det er ulike melketyper, vann, kaffe og te å drikke til frokosten. Vi synes det er viktig at dere drikker vann, så til frokost vil dere hver dag finne ulike typer fruktvann som tørstedrikk.

Lunsj
Lunsjen er ulik fra dag til dag. I blant vil vi ha et spesielt fokus på vegetarpålegg og vegetarretter, men du vil også finne noe av det vanlige pålegget. Lunsjene er populære, og de varieres med alt fra en bugnende salatbar til brød og pålegg, en enkel varmrett eller rester fra middagen. På onsdager smører dere matpakke ved frokosten og spiser den til lunsj. Matpakka oppbevarer vi kjølig for deg, og du vil kunne finne deg frukt og grønt, samt drikke til maten. På torsdager er det Debiolunsj, og her vil vi kun servere økologiske matvarer eller retter. Ofte vil du komme til hjemmelaget suppe med hjemmebakt brød, men vi vil også kunne overraske med noe helt annet. Vi liker å ha det litt gøy på kjøkkenet, og da må rutinene noen ganger endres på!

Middag, Ringerike folkehlgskole
Søndagsmiddag:
Gratinerte poteter, koteletter, brun saus og salat.  Og som seg hør og bør på en søndag er det dessert.

Middag
Middagen er dagens store måltid og her serverer vi varm mat. For å skape litt ro under måltidet serveres middagen på fat som hentes på kjøkkenet. Da slipper dere å stå i kø for å hente mat, og kan i stedet prate sammen mens maten sendes rundt. Vi varierer mellom alt fra tradisjonell norsk mat til mer internasjonale retter.

Bruksrom: Vi ønsker at matsalen skal brukes.  Her forberedes Halloweenlykter. 

Minst en dag i uken vil middagen være vegetarisk, de andre dagene har vi alltid to hovedretter, der den ene alltid er vegetarisk.

På tirsdager har vi «Tareienfisketura» med flere ulike fiskeretter,  der legger vi oss i selen slik at alle skal klare å finne noe de liker, om det så er fisk eller en vegetarrett.

Fredag er ukas høydepunkt, da har vi «Endelig fredag» som en fin avslutning på skoleuka, som regel er det taco, men også her må vi få lov å overraske en gang i blant!

På lørdager serverer vi grøt, som oftest risengrynsgrøt, i tillegg til litt suppe. Lørdagskvelder med elevkvelder følger et fast opplegg, på de andre lørdagene vil du få typisk lørdagskosemat.

På søndager serverer vi ofte tradisjonell søndagsmat, noen ganger kan vi overraske med mat fra andre kontinenter. På søndager koser vi oss litt ekstra. Da serverer vi dessert etter middagen. Det vil variere i alt fra fruktsalat, kaker og puddinger. 

Kveldsmat
Dette er dagens siste måltid og det serveres klokken åtte alle dager, med unntak av elevkveldene. Kveldsmaten består som regel av brødmat og korn. Kveldsmaten settes ut av tilsynslærer og en ukekomite bestående av elever.

Allergier, vegetarmat og spesielle dietter
Vi forsøker å imøtekomme ulike behov og tilpasser maten ut i fra ulike allergier og intoleranser. For å sikre at vi håndterer allergier og intoleranser på best mulig måte må dere fylle ut et skjema når dere kommer til skolen, i tillegg vil vi også ha møter med de det gjelder.

Overraskelse 1: Kjersti internatleder overrasker med sveler etter kveldsmat.

Vi serverer en vegetarisk rett hver dag, også når det er fiskebord. Du trenger ikke være vegetarianer for å velge vegetarmat, vi ønsker at dette skal være et tilbud for alle, i tråd med skolens miljøprofil. Det er allikevel fint at dere gir oss beskjed i forkant, så vi er sikre på å lage nok vegetarmat i begynnelsen.

Vi tilpasser også skolens måltider til elever som for eksempel ikke skal spise svinekjøtt og forsøker ellers å imøtekomme andre hensyn så langt vi kan. Om du har behov eller utfordringer rundt mat eller kosthold, ta kontakt med kjøkkenleder Marianne på mail: marianne...@bfk.no

Overraskelse 2: Vi synes alltid det er hyggelig at dere bruker kjøkkenet til å overraske fellesskapet.   

Mat på tur
På folkehøgskolen er man ofte ute på tur, enten det er en kortere tur i fjellet eller en lengre studietur til et annet land. På kortere turer smører dere gjerne matpakke, eller dere tar med ingredienser og lager maten sammen på turen. På studieturene til utlandet spiser dere enten sammen, eller dere får utbetalt matpenger. Uansett så vil maten alltid være en viktig del av turen og en viktig del av opplevelsen.

Oppvasken:  Alle elevene har kjøkkenteneste ca en uke i året. Den blir akkurat så morsom og hyggelig som dere gjør den til. 

Elevenes bidrag
Som på de fleste folkehøgskoler har også vi kjøkkentjeneste, vi kaller den ukekomite. Når du har ukekomite vil du få ansvar for å sette fram mat, ta oppvasken og å rydde. Man har kjøkkentjeneste en uke om gangen, som går på omgang mellom alle elevene og vil gjenta seg et par ganger i løpet av året.

På mandager får dere god opplæring og blir kjent med kjøkkenpersonalet, og er litt mer inne på kjøkkenet enn de andre dagene. Ukekomite er litt hva du gjør det til, med musikk på høyttalerne i matsalen er det bare å danse rundt med kluten og moppen. God stemning blir det – om du vil det!

Vi vil gjerne høre hva du tenker om mat og matsal. Kom gjerne i døra til kjøkkenet med det dere har på hjertet, om ikke det passer har elevrådet en postkasse du kan legge igjen ris, ros eller ønsker i, i tillegg kommer vi gjerne rundt på linjene og snakker med dere der. Kanskje har du også en spesiell rett hjemmefra som du kunne tenkt deg å dele med resten av skolen, kom med oppskriften så skal vi se hva vi klarer trylle frem!

Det lille ekstra: Søndagsmiddag blir ekstra hyggelig når bordet er dekket og pyntet. 

Mat er kos
Man spiser ikke bare for å bli mett. Det er også mye kos med maten. Dager der man lager noe litt ekstra godt. Dager der man markerer viktige dager. Det er tradisjoner og det er spennende nye retter. Vi synes mat er viktig, og vil at roen skal senke seg under måltidet. Derfor skal alle komme og sette seg før vi presenterer middagen og dere kan begynne å spise.

I tillegg er måltidet en ramme for gode samtaler med dine nye venner. Maten spises rundt et langbord og det er der man får høre hva de andre har lært i løpet av dagen. Det er et fint og viktig møte og derfor oppfordrer vi dere til å ikke ta frem mobilen akkurat mens dere spiser, da går dere ikke glipp av noe og kan bidra til en god opplevelse.

Gresk aften, Ringerike folkehøgskole Gresk aften:  Matsalen er pyntet til elevkveld med tema "Gresk aften".  Her er det elevene som har bestemt menyen, pyntet matsalen og laget mye av maten.

Elevkvelder
På elevkveldene er det fest! Elevkveldene deles i tre ulike etapper: mat, underholdning og en aktivitet etterpå. Den etasjen som har maten velger tema for elevkvelden og hvilken mat som skal serveres ut i fra en elevkveldsmeny. Her finnes ulike matretter og desserter, og dette er et av høydepunktene i skoleåret. Etasjen er med på kjøkkenet og lager noe av maten, pynter matsalen og er med og serverer og rydder opp. Med ulike tema for kvelden gir kombinasjonen kostymer, flott pynt og god mat garantert god stemning.

Miljøfokus
Ringerike folkehøgskole er kjent for å tenke miljø og solidaritet. Dette gjelder også for maten vi serverer. I 2011 ble vi Norges første Fairtrade-folkehøgskole, med hovedfokus på varme drikker. Alt du drikker av te, kaffe og kakao på skolen vår er vi stolte av å kjøpe inn rettferdig. Vi har også et stort fokus på å bruke økologiske produkter, og ble i mars 2017 sertifisert med Debio Bronse og Øko-merket. Bronsemerket har vi fått på frokosten vår, det innebærer at den skal inneholde minimum 15 økologiske produkter. For skoleåret 2019/2020 satser vi på å sertifisere oss til debio Sølv med 50% økologisk mat.

Kanelsnurrer, Ringerike folkehøgskoleKanelsnurrer: Det er kjempekoselig når elever overrasker med nybakt gjærbakst til fellesskapet. Kanelsnurrer faller alltid i smak!

Miljøfyrtårn
Skolen er en av få folkehøgskoler som er Miljøfyrtårnsertifisert. Dette betyr at vi har stort fokus på sortering av avfall. I en rettferdig verden er det viktig å kaste minst mulig mat, så vi oppfordrer elevene til å heller forsyne seg flere ganger, enn å måtte kaste mat man ikke orker. For å ikke la mat gå til spille bruker vi restene enten inn i nye retter, eller vi varmer opp og setter ut til lunsj.

Kjøkkenet, Ringerike folkehøgskolePopulære:  Denne beskjeden fra elevene viser at kjøkkenpersonalet blir satt pris på.