Hverdagen

Vil jeg få tilsendt informasjon om skolestart?
Du vil mottat nyhetsbrev hver måned etter at du har sagt ja til skoleplassen. I nyhetsbrevene får du mye nyttig informasjon om skolen og naturligvis om skolestart.  I tillegg får du et sommerbrev fra linjelærerne dine.  Følg med på facebooksiden til skoleåret 2019-20 som blir laget i februar. Der legger vi ut informasjon og du kan stille spørsmål som vi svarer på så fort vi kan. 

Får jeg pakkeliste?
Du må ta med deg dyne og pute, dynetrekk, laken, putevar og håndklær og alt du ellers trenger av toalettsaker og klær. Det kan være lurt å vente med vinterklær til du drar hjem i høstferien. Det er ikke mye oppbevaringsplass på rommene.  Det kommer mer informasjon om hva du bør ha med deg i løpet av sommerens nyhetsbrev.

I sommerbrevet fra linjelærerne dine kan det hende du har fått beskjed om å ta med deg spesielt utstyr.

Blir man kjent med alle?
Skolens timeplan og praktiske ordninger legger opp til at alle skal bli kjent på tvers av linjer og internat. Men selve «bli-kjentingen» må du ta ansvaret for selv. Du kommer antageligvis først til å bli kjent med de andre på linjen og på internatet der du bor. Men gjennom året får du venner fra hele skolen. Tidligere elever sier det går overraskende fort å bli kjent, hvis man vil. Det er viktig å huske på at alle er i samme situasjon og gjerne vil bli kjent.


"Stek din egen vaffel" er en flott aktivitet for å bli kjent med nye elever første mandagskveld på skolen.  

Har vi mye fritid?
Det er faktisk mye opp til deg. Det er mulig å være i gang til kl. 22:00 de fleste dager med valgfag og andre aktiviteter etter middag og kveldsmat, men det også mulig å ha fri fra kl. 15:00. Linjene legger opp til at du i perioder må jobbe mer enn linjefagtimene på timeplanen. De fleste opplever at det er hektisk å være folkehøgskoleelev.

Skjer det noe på lørdagene?
Folkehøgskoleåret er kortere enn et vanlig skoleår. Det skyldes at vi har undervisning på kveldstid og på mange lørdager i løpet av året. Da begynner vi litt senere med frokost 10:00– 11:00 og undervisningstart kl. 11:00. Vanligvis er det du og de andre på linjen din som har ansvaret for lørdagsseminaret. Da får dere sjansen til å la de andre bli med på noe av det dere driver med. Undervisningen går frem til middag kl. 15:30.
På noen lørdager er det elevkveld. Da er det en etasje som har ansvaret for underholdning, en annen etasje som lager god mat og inviterer til fest og en tredje som har opplegg etter underholdningen. Elevkveldene varer vanligvis til rundt midnatt. Tidligere elever sier hvert år at elevkveldene er noe av det beste av hele året.


Elevkveld: Her er to elever med Charterfeber som er temaet for denne elevkvelden.

Er det mulig å ta lappen eller ta opp fag i løpet av året?
Det er mulig, men det er få som klarer å ta eksamen i løpet av året. Det er så mye som skjer at det er vanskelig å konsentrere seg om ting utenfor skolen. Men det er flere som tar lappen. Da har de tatt teoriprøven før skolestart. Det er flere kjøreskoler i Hønefoss, men husk at du får fravær når du tar kjøretimene.

Vaskepulver
Vaskemaskinene har egen vaskemiddelautomat.

Koster det noe å vaske tøy?
Nei, det koster ingenting å vaske tøy. Vaskepulver er også gratis.

Er det mange plikter?
Dere har faste plikter på omgang. Folkehøgskolen er som et hvert annet hjem som må holdes i orden, og alle gjør sitt. Når så mange mennesker bor og jobber tett sammen 24/7, er det viktig at alle hjelper til og gjør skolen trivelig. Her er de forskjellige oppgavene dere har ansvaret for:

Ukekomite: Ni dager i løpet av året jobber fire elever sammen med kjøkkenpersonalet. Da rydder dere etter lunsj, tar oppvasken etter middag og setter ut kveldsmaten og tar oppvasken.

Ukekomité: De aller fleste trives godt på kjøkkenet!

Romvask: En gang i uken er det rominspeksjon slik at det i alle fall er orden på rommet deres den dagen. :-)

Internatvask: To og to elever har ansvaret for å vaske toalettene, dusjene og gangen/trappeoppgangen på internatene en uke av gangen. Renholdspersonalet gir opplæring og sjekker at jobben blir gjort. Det er viktig at der dere bor er rent og ryddig, både for hygiene og trivsel!

Internatvask: Akkurat som hjemme må internatet vaskes og det går på omgang på etasjene. 

Rydd og vask: I tillegg er det en time i uken der alle hjelper til med å holde skolens undervisningsrom og fellesrom i orden sammen med renhold- og driftspersonalet. I tillegg vasker skolens renholdspersonalet noen fellesarealer hver dag.

Er det parkeringsplasser til egne biler?
Det er gode parkeringsplasser på skolens område, men vi har bilfritt tun. Det kun skolens personalet som bor på skolen som kan kjøre og parkere inne på skolen.

Er det smart å ha med egen bil?
Du trenger ikke å ha bil på skolen. Hønefoss sentrum er i gangavstand. Erfaringen viser at de elevene som har bil med seg, veldig ofte blir brukt som sjåfører av de andre elevene.

Skjer det mye på skolen etter middag?
Vi kaller oss skolen som ikke sover. Det betyr blant annet at vi har valgfag etter middag og aktiviteter etter kveldsmat. Når etasjen din har ansvaret for underholdningen på elevkvelden betyr det mye jobbing på ettermiddags- og kveldstid den siste uken før elevkvelden. Enkelte linjer forventer også jobbing utover linjefagstimene i perioder for eksempel opp mot forestillinger, utstillinger, seminarer og moteshow.

Hvordan ser TV-stuen ut og hvor mange er det plass til?
Vi har peisestue og elevstuer som er åpne hele døgnet. I peisestua er det også et biljardbord.  TV-stuen er også åpen hele døgnet.


TV-stuen: Her er et lite utsnitt av TV-stuen. TV'en er ute av bildet t.h. og en hyggelig sofakrok er ute av bildet t.v.

Hvor langt er det til nærmeste butikk?
Det tar ca 10 minutter å gå ned til Kuben kjøpesenter og litt lenger ned til torget og gågaten med kafeer, restauranter, kino og bibliotek

Hvor langt er det å gå til buss og tog?
Det tar ca 15 min å gå til bussen – både rutebuss og flybussen og 20 min til toget. Bussen til Drammen stopper rett utenfor skolen.

Hvor ofte kan vi gå på byen?
Du kan gå til Hønefoss når du vil. Det er det mange butikker og hyggelige kafeer. Men hvis du mener å gå ut for å feste, kan dere gjøre det når det ikke er undervisning dagen etter. Det vil si lørdag kveld, og fredag og lørdag når det er frihelg. På lørdager med elevkvelder er det opplegget på skolen som teller. Vi ønsker at dere skal bruke Hønefoss og hygge dere, men vi forventer at dere oppfører dere ordentlig når dere er ute og viser hensyn når dere kommer tilbake til skolen.

Hva skjer i frihelgene?
Da har du fri fra kl. 15:30 fredag til kl. 08:30 mandag. Alle måltider går som vanlig. Sammen med tilsynslærer kan dere som er igjen på skolen planlegge litt ekstra godt til kveldsmat og finne på noe hyggelig sammen. De aller fleste synes det er fredelig og hyggelig å være på skolen i frihelgene.

 

Frihelger er deilige med god tid til å kose seg  med gode venner.  

Får vi studiebevis?
Ja, i løpet av de første ukene får du studiebevis.

Hvorfor har skolen den alkoholregelen?
Vi ønsker en rusfri skole. Det betyr at det ikke er lov til å drikke eller oppbevare alkohol på skolen. Men vi mener at du som elev og som er over 18 år naturligvis skal kunne drikke alkohol, derfor er det greit at du kan drikke alkohol i Hønefoss lørdag i vanlige uker når det ikke er elevkveld, og fredag og lørdag i frihelgene. Vi forventer at du oppfører deg ordentlig ute på byen og er stille når du kommer tilbake til skolen. Vi kommer til å snakke om alle grunnreglene i løpet av den første skoleuken.