Ustoppelig Underholdningsvogn

Kjersti og Janne, tidligere Musikal, går nye veier.

- Vi spiller jo for risikogruppa, de eldste blant oss, forteller Kjersti Ekman og Janne Kjellevold, som begge har gått på Musikal. 

Avlyste forestillinger
Forestillingene de skulle hatt med Den kulturelle spaserstokken er avlyst.  Sammen med Benedicte Barra, som gikk på Hallingdal folkehøgskole, spiller de inn video i stuen til Benedicte i stedet for.  De er med i Underhodningsvogan som har turnert land og strand rundt siden oppstarten i 2013. 

Hjemmekontor: Kjersti, t.v, Janne, t.h. , og Benedicte med ryggen til.  

Nisje
- Vi har skapt vår egen nisje med musikk fra 40- og 50-tallet og drar på turne, både gjennom Den kulturelle Spaserstokken men spiller også hos foreninger og for privatpersoner. Vanligvis spiller vi ca 200 forestillinger i året. Vi rigger musikkutstyr, og kjører all lyd selv. Vi skriver manus, arrangerer musikk, anskaffelse av kostymer, scenografi og rekvisitter, booking og transport osv. Foruten eget lydanlegg her i Oslo har vi også en vestlandsavdeling, forteller Benedicte.

Kontakt med publikum
- Det vi setter aller mest pris på når vi turnerer er kontakten med publikum; klemmer håndtrykk og kanskje en liten svingom.  Det går ikke nå, men vi lager små videosnutter på hjemmesiden vår. Når det blir varmere i været satser vi på hagekonserter, sier Janne.

De eldre glemmes
- Jeg mener de eldre glemmes i vårt samfunn. Det er forferdelig trist. Den offentlige satsingen på kultur for eldre er ikke i nærheten av hva vi satser på kultur til barn og unge. Ikke at vi skal ta vekk noe av kultursatsingen for unge, men vi må ha mer og bedre kultur også for de eldste i samfunnet vårt, sier Benedicte.

Populær: Plakaten til forestillingen som ble laget i anledning nylonstrømpens 80-års jubileum. 

Levende musikk
- Vi trenger liv og røre på sykehjemmene. Vi må ha levende musikk og humor. Den varmen og gleden vi ser når vi opptrer er beviset på det, fortsetter Kjersti.  - Vår virksomhet til vanlig er folkehelse de luxe. Derfor føler vi at vi har en viktig jobb. De som kommer på institusjon nå er ofte veldig syke. Derfor trenger de stilmuli. Ofte når vi kommer trilles pasienter inn til forestillingen i senger, fortsetter Janne.  - Så plutselig er de helt med! Vi har opplevd å spille på sykehjem der ansatte har fortalt oss etterpå at eldre som synger med på kjente sanger ikke har snakket på flere uker før vi kom, sier Barra.

Alternative løsninger
- Slik situasjonen er nå må vi finne alternative løsninger. Nå er ikke alle over 80 like digitale som yngre, men vi forsøker oss med streaming. Så gleder vi oss til verden en gang blir normalisert igjen og vi kan opptre på sykehjem, sier Janne. 

 

 

 Publisert 11. april 2020, oppdatert 11. april 2020.