Hva betyr folkehøgskole for deg?

Her er noen av svarene vi fikk da vi stilte fjorårselevene spørsmålet.

Elise Habostad, Musikk & Teater:
For meg betyr folkehøgskole selvutvikling! Bli kjent med meg selv, og ikke minst måtte takle hverdagen med 110 andre mennesker tett innpå! =sosialisering og selvutvikling. Og rett og slett det å vokse opp.

Lek i gymsalen, Ringerike folkehøgskoleAktiviteter:  Folkehøgskole kan være å leke sammen med 113 andre.

Elin Bjerken, Musikk & Teater:
Folkehøgskole er livet. Det er ting du får vite som du ikke visste og ting blir kanskje avslørt. Du får vite masse ting om deg selv, og det er et år for å vokse. Så du kan si at folkehøgskole er som en kommode, du får ikke vite alt før du åpner skuffen og ser selv. Det er et år du aldri vil miste.

Sigrid Sollie Kornstad, Musikk & Teater:
FHS er en mulighet til å fullt ut være den jeg alltid har vært, men aldri hatt rom til å være. Det er så mye press på det å være ungdom i dag - skole, utseende, økonomi, fremtidsplaner og utrolig mye annet. FHS gir en pause fra dette, og en mulighet til å fokusere på hvem jeg er, og hvem jeg vil være.

Matsalen, Ringerike folkehøgskoleVenner: Folkehøgskole er å tilbringe et år sammen med 113 andre og møte mange av dem igjen på fjorårsfesten.

Lisa Mine Gunhan, Design & Fashion:
Har i grunnen ikke funnet helt ut av dette enda. Det første jeg tenker på er at det er et år med mye positivitet, latter, glede  og tårer. Det handler om å finne seg selv, for deretter å slippe seg selv fri! Tøye dine egne grenser, tre ut av komfortsonen og knytte bånd for livet. Man får en livserfaring som ikke alle har og man blir en bedre menneskekjenner. Man har lettere for å se andre.

Åsne Normann, Design & Fashion:
FHS for meg er noko veldig internt og intimt. Det er internt for både kvar enkelt folkehøgskule som har sin eigen intern humor og forståelse, men også for alle folkehøgskular og elevar i landet som forstår kva ein lærar og opplevar gjennom et år på folkehøgskule. Det er noko fantastisk og noko ein ikkje kan sette ord på, men noko alle etter eit år på folkehøgskule forstår kva er/kva eg snakkar om. Folkehøgskuleåret er eit år som skapar eit internt fellesskap blant ei viss gruppe mennesker.

Stafett, Ringerike folkehøgskoleUtfordringer: Folkehøgskole er å møte utfordringer sammen med 113 andre.

Marita Sirevaag, Stand Up & Revy:
Å kunne få drive med det jeg liker uten at noen skal sette karakter/bedømme meg hvor “flink” jeg er.

Tellef Høystad, Dans:
Det er en ny sjanse til å finne seg selv. De fleste av oss som går på fhs starter på nytt med hundre ukjente mennesker rundt. Vi er ikke lenger bundet av våre venners og bekjentes forventninger av oss.

Michelle R Carlsen, Musikk & Teater:
- å ikke grue seg til å stå opp, eller jo, men i hvert fall ikke å våkne og tenke «å, nei».
- å ha lov til å kose seg og tenke på seg selv.
- å ha lærere som faktisk er interessert i å gi av seg selv.
- er som å bo i en liten landsby. En kan selv tenke seg fordelene og ulempene.

Ingeborg Elkjær, Design & Fashion:
Fhs for meg betyr læring for læringens skyld. At jeg kan møte opp i timen, jobbe en hel dag, lage noe, utrette ting uten at noens kal vurdere meg og gi meg en karakter. Jeg møter og jobber fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg må. Det er et fri år, men jeg jobber mer med skolen enn noen gang tidligere.

Design og Fashion, Ringerike folkehøgskoleSamarbeid: Folkehøgskole er å samarbeide med lærere som trives i jobben og som kan sine fag.

Harald Røstad, Stand Up & Revy:
Fhs for meg betyr frihet. Frihet til å være meg selv. Frihet til å velge. Frihet til å gjøre det jeg vil. Frihet fra det jeg ikke vil tenke på. Frihet til å tenke på det gode. Fhs betyr at jeg aldri måtte gå sulten eller være alene. Det betyr også «blanke ark og fargestifter til».

Melissa Erde, Stand Up & Revy:
Fhs har forandret livet mitt. Jeg har lært å kjenne andre bedre enn jeg noen gang har gjort, og på tre måneder har jeg knyttet sterkere bånd med enkelte enn jeg noen gang hatt med tidligere venner. Jeg har blitt mer åpen og lært å være takknemlig. Jeg verdsetter mer enn jeg har gjort tidligere, og jeg har lært å akseptere både ting og mennesker på en måte jeg aldri har gjort før. Jeg har fått venner jeg tror jeg kommer til å beholde langt frem i tid, og jeg har nesten aldri hatt det så bra som jeg har det nå. Jeg har heller aldri blitt så akseptert som da jeg kom hit. Fhs er rett og slett det beste jeg vet.

Skolekoret, Ringerike folkehøgskoleSang: Folkehøgskole er å synge i skolekoret.

Ronja Gulseth, Global Solidaritet:
- sosialt samvær
- sosiale utfordringer
- mye sang og kreative utfordringer uansett linje
- et år man bruker tiden på uviktige ting som føles dødsviktige i øyeblikket.

Jorid Jønland, Musikk & Teater:
Folkehøgskulen er ei sosial sandkasse. Det er eit høve til å finne opp seg sjølv på nytt, utfordre seg sjølv og bli sikker på seg sjølv på ein trygg stad kor det er lov å feile, lov å rive ned og byggje opp att. Folkehøgskule er eit pusterom med moglegheita til å sjå ting på avstand og få nye perspektiv på ting. Det er ein stad ein lærer dei tinga sin ein burde ha lært for lengje sidan og en stad der ein kan stille dei dumme spørsmåla og bli møtt med respekt.

Adrian Larssen, Global Solidaritet:
Jeg har alltid vært en ensom ulv, kanskje det var på tide med en flokk?


Publisert 29. juli 2014, oppdatert 11. september 2014.