Hilsen fra India

Les hvordan Global solidaritet har det på studieturen

Hilsen fra Global Solidatitet i India.

Nå er det lenge siden det har kommet livstegn fra oss India, men vi er fortsatt i farta bokstavelig talt med nattens togtur på 16 timer som siste ekspedisjon. Det kan sies mye om den togturen, inkludert stirrende medpassasjerer,  mye folk, interessante lukter og uventede ekstrapassasjer i  kupeene utover natta. Men vi overlater historiene til å bli fortalt med flere detaljer når vi er tilbake i Norge.

Den siste uken har vært innholdsrik. Vi begynte med noen dager i Delhi og Agra. I Agra besøkte vi Taj Mahal som de fleste var enige om var ganske imponerende i det virkelige liv også. Vi fikk også et besøk på Fatehpur Sikri som var den politiske hovedstaden i det indiske Mongul under Akbar den store fra 1571 til 1585. De historiske bygningene fra den tiden står på UNESCO liste over verdensarven. I tåkedisen vi ankom stedet,  ble det tatt mange flotte bilder.

Global Solidaritet India Taj Mahal

I Delhi fylte vi dagene med mange interessante møter og opplevelser. Vi var blant annet på et senter/mottakshjem for noen av Delhis 200 000 gatebarn. Tidligere gatebarn som hadde fått opplæring i engelsk og guiding viste oss rundt og fortalte sine og andres historier.

Noen av elevene hadde også møter med flere kjente indiske feminister for å snakke om kvinners situasjon i India. Møter som ga inspirasjon og virkelig viste at det er mange sterke stemmer som kjemper for kvinners rettigheter i India.

 Global solidaritet India 2014

Vi fikk også møte kvinnelige dokumentarfilmskapere, sett filmene deres om blant annet unge jenters situasjon i India og situasjonen i Kashmir med fokus på alle de uoppklarte forsvinningene av mennesker utsatt for statlig bortføring.

Det ble også tid til middag på taket til Mister Gaur (vår reiseagent), litt shopping og hennamaling.

På tirsdag ettermiddag satte vi oss på toget til Ranchi som er byen som ligger i nærheten av vårt solidaritetsprosjekt jagriti Vihara. Togturen tok rundt 18 timer, og det var nok ikke alle som sov like godt på toget. 
Global solidaritet India Jagriti vihara 2014
Så var vi endelig fremme på Jagriti for å lære mer om prosjektet Ringerike har støttet i mange år. I løpet av de tre dagene vi var der var vi blant annet på gåtur til en av landsbyene hvor Jagriti har jobbet mye. Landsbyen blir sett på som en slags modellandsby for mange andre landsbyer på grunn av det de har oppnådd med folkelig mobilisering, jordbruk, selvhjelpsgrupper osv.. Vi fikk muligheten til å snakke med en del kvinner i landsbyen om alt fra jordbruk til medgift , og det ble en interessant samtale mellom elevene og kvinnene med hjelp av tolking.

Global solidaritet India 2014 

På Jagriti bor det også for øyeblikket 19 jenter mellom 12 og 14 år som har begynt på Jagritis internatskole for å kunne fortsette med skole utover 6. klasse som er det som tilbys i landsbyene de kommer fra.  Vi møtte jentene og elevene våre fikk blant annet utfordringen med å svare på spørsmål om jordbruk  i Norge, matvaner, giftealder og klima. Senere ble det også dansing og synging hvor vi blant annet bidro med Per sjuspring, boggie boggie og hode skulder kne og tå til stor applaus. Flere synes det var trist å si ha det da vi forlot Jagriti og jentene dagen etter.

Vi avsluttet oppholdet på Jagriti med å besøke et kullgruveområde hvor Jagriti har jobbet. Her har de hjulpet lokalbefolkningen med å kreve sine rettigheter fra det statseide kullselskapet som utvinner kull i området. De har blant annet hjulpet folk med å få kompensasjon i form av nye hus, et sted å bo og en jordlapp. Det er imidlertid mye arbeid som står igjen, og gruveselskapet spiser seg stadig vekk inn på nye lokalsamfunn og jordbruksland uten av delstaten og lokalsamfunnet får nevneverdig mye igjen for det.

Nå er vi i Puri, og etter en togtur som mange synes var ganske slitsom var det ikke å forakte  med et flott hotell med basseng og solstoler i hagen, og med utsikt til havet. Dagen i dag har gått med til soling, bading, lesing og god mat og drikke.  De neste dagene står avslapning på programmet her i Puri, noe alle setter pris på.

Global solidaritet India Jagriti 2014

Vi koser oss her i India med masse inntrykk og nye opplevelser hver dag. Noen har ikke vært helt venn med magen, og dopratbarrieren er for lengst brutt. Men utover det går det bra, og vi gleder oss til de siste seks dagene her i India.

Men vi savner dere der hjemme også. Blant elevenes topp ti gleder meg til… er senga på folkehøgskolen, dusjen, møte kjæreste igjen og norsk mat.

 Hilsen fra Global solidaritet i India.

 

 

I

 

 

 

 

 

 


Publisert 10. februar 2014, oppdatert 2. september 2014.