Spørsmål og svar om Design & Fashion

Du er ikke alene om å lure på noe! Her er vanlige spørsmål og svar om Design & Fashion.

Hvor mange linjefagstimer er det i uken?
15 timer, og  i tillegg er det en selvstudiumsøkt på kvelden.

Trenger man å ta med seg noe spesielt til linjefag?
Nei, her får du låne alt av utstyr, og penger til stoff og materialer er inkludert i skolepengene. Hvis du har en god symaskin eller annet sy-utsyr som f.eks. en god skreddersaks, er det bare fint hvis du vil ta det med og bruker det.

Hva gjør vi på skoleturene?
Vi besøker New Yorks must-sees, som Empire State Building, Brooklyn Bridge og Central Park. I tillegg besøker vi flere utstillinger med omvisning, vi drar på secondhandbutikker i Brooklyn, møter designere som jobber i New York, ser en musikal på Broadway og lar oss inspirere av verdensmetropolen.

I København besøker vi Danmarks designmuseum, Margretheskolen og bruker en hel dag på CIFF, nord Europas største motemesse.

Hva er linjekostnaden?
Kostnader for linjeturer, felleskostnader, kost og losji finner du her.

Hva skjer på Design & Fashion – kort oppsummering.
Høstsemesteret starter med grunnleggende innføring i sømteknikk.  Vi syr noen prøvelapper, men går raskt i gang med å sy egne plagg. I noen oppgaver syr du til deg selv, men du må også sy til andre. Samtidig jobber vi med designprosess og tegning. Vi har grunnleggende motehistorie, materiallære og vi jobber med bærekraft.  I oktober/november reiser vi til New York. Etter turen har vi en større søm/designoppgave, der vi bruker materialer innkjøpt i New York.

Etter jul starter vi med kolleksjonsoppgaven. Denne bruker vi hele vårsemesteret på. Dere skal da designe og sy en mini-kolleksjon bestående av tre antrekk.

I januar reiser vi på tur til København.

Alle kolleksjonene skal vises på det store moteshowet vi arrangerer på slutten av året.

Hvordan er undervisningen lagt opp – er det vanskelig?

Nei, vi legger opp undervisningen slik at vi starter med det helt grunnleggende for de som ikke har sydd før, og at de med litt syerfaring får litt ekstra utfordringer.

Jobber vi mye mer enn linjefagstimene på linjene?
Oppgavene er lagt opp slik at du skal kunne klare å gjennomføre dem om du deltar på alle ordinære timer i løpet av perioden. Men hvis du vil gjøre litt ekstra ut av plagget, legge til litt flere detaljer eller utfordrer deg selv på et litt vanskeligere design, må du nok jobbe på kveldene også.

Hvordan ser en vanlig linefagdag ut?
Vi har som regel enten tre eller seks timer på linjen om dagen. Vi starter alltid en arbeidsøkt samlet med info, og noen ganger har en av elevene et lite innslag der de viser ting de er inspirert av. Deretter jobber vi som regel praktisk, hver for oss eller i grupper, med mulighet for veiledning fra lærere og hverandre. Det er ofte mye som foregår på en gang i klasserommet i og med at elevene jobber i forskjellig tempo og  med ulike stoffer og design; noen syr, mens andre klipper, noen prøver og andre tegner og prøver å finne inspirasjon. Vi pleier snakker mye sammen mens vi jobber og har et godt arbeidsmiljø på linja. Til slutt rydder vi klasserommet for dagen og avslutter økten.

Koster det noe ekstra på linjene?
Nei, ikke mer enn det det står på oversikten over skolepengene. Dere får som sagt penger til stoff og materialer, med en øvre grense til hver oppgave. Da gjelder det noen ganger å finne kreative løsninger for å holde seg innenfor budsjettet. Men det skal ikke koste noe å gå på linjen eller skolen utover skolepengene. Dvs. at alt av reiser, inngangspenger og mat er inkludert. Det eneste er evt. lommepenger til New York og København hvis du vil shoppe eller dra på andre ting utenom det fastsatte programmet.

.